Kto by się spodziewał, że lato wróci w październiku. Słoneczko tylko znacznie niżej na niebie w południe, liście zmieniły kolor, na polach resztki brunatnej kukurydzy, a ziemi leżące kasztany „mówią”, że to już jednak jesień. Dzisiaj wybraliśmy się na wycieczkę do Turowa, wsi szlacheckiej, która należała w 1580 r. do powiatu poznańskiego. Niewiele o niej wiemy. Wiemy, że Ochotnicza Straż Pożarna ochoczo pomaga nie tylko okolicznym mieszkańcom, ale wspomaga także liczne imprezy organizowane w naszej gminie. Może czegoś więcej dowiemy się od jej mieszkańców, gdy przeczytają te sprawozdanie. Czekamy na komentarze.

Zanim zawitaliśmy do Turowa odwiedziliśmy już dobrze znane nam miejsca w Zgierzynce – punkt widokowy oraz w Brodach tamtejszy kościół. W drodze do Pniew zajechaliśmy do Niewierza oraz do Chełmna. Na każdym kroku podziwialiśmy piękno „polskiej złotej jesieni”. Warto było poświęcić niedzielne popołudnie na wspólną wyprawę.

Kilka słów o trasie.

Z Pniew do Dąbrowy jechaliśmy na początku drogą z kostki brukowej, później asfaltem. Stamtąd przez las utwardzonym duktem, a następnie przez ok. 800 m drogą polną. Przez Zgierzynkę prowadzi droga asfaltowa. Wzdłuż „uroczyska Zgierzynieckiego” wiedzie droga polna, która w okresie suszy miejscami jest piaszczysta. Brody – Turowo to kiepski asfalt, dodatkowo wąsko, co przy dość dużym ruchu pojazdów jest zagrożeniem dla rowerzystów. Z Turowa do Niewierza dojechaliśmy dobrze utwardzoną drogą polną. Później znowu asfaltem prawie do samego Chełminka i dalej drogą polną do Chełmna. Tutaj wdrapaliśmy się dróżką na szczyt góry. Ponieważ czas nas gonił wybraliśmy powrót do Pniew jadąc poboczem drogi nr „92”. Odcinek ten uważamy za bardzo niebezpieczny – samochód za samochodem. Ogromne TIRy podmuchami powietrza zagarniają nasze lekkie pojazdy niczym liście na jezdni. Z niecierpliwością czekamy, aż ziszczą się wielokrotnie deklaracje budowy drogi rowerowej na tym odcinku. Oby nastąpiło to jak najwcześniej. Nie tylko my czekamy, ale również mieszkańcy Chełmna.

Tradycyjna mapka trasy:

Relacja fotograficzna: