Niedzielnym celem wycieczki rowerowej była wioska Śródka położona pomiędzy trzema jeziorami w Gminie Chrzypsko Wielkie. Upalne popołudnie jak się okazało na rowerze nie było wcale uciążliwe. Lekki wiaterek, który nie przeszkadzał podczas jazdy dawał odczucie orzeźwiającego chłodu. Jak zawsze tempo dostosowaliśmy do możliwości uczestników. Śródkę, którą dotychczas znaliśmy z perspektywy siodełka rowerowego lub wnętrza samochodu, tym razem mogliśmy nieco dokładniej obejrzeć. Jednym z najciekawszych miejsc w wiosce jest pałac, który kilkanaście lat temu został odrestaurowany przez właściciela. Nie udało nam się zwiedzić tego budynku, ale mieliśmy okazję pospacerować po zadbanym ogrodzie pałacowym.

W drodze powrotnej okazało się, że zapasy napojów w bidonach były niewystarczające. Dobrze, że sklep w Nojewie na przeciwko kościoła był czynny. Następny razem trzeba pamiętać, aby zabierać więcej płynów, bo nie we wszystkich miejscowościach przez, które przejeżdżamy są w niedzielę czynne sklepy. Brak odpowiedniego nawodnienia organizmu powoduje „odcięcie prądu”, po prostu nie da się jechać. Pamiętajmy o tym.